Timbrado tarihi

1400 lü yıllarda yabani kanaryalar İspanyol denizciler tarafından Kanarya adalarında yakalanarak İspanyaya getirilmiştir. Burada serbest kalan kanaryalar, zamanla uyum sağlamışlar ve doğada yaşamlarına devam etmişlerdir. Bir çoğuda evcilleştirilerek, evlerde sevimli birer üye olarak yerlerini almışlardır. İsimleri İspanyolcada makineli tüfek anlamına gelir.

İspanya’da asıl ciddi üretim 1940-1950 yılları arasında organize olmuş üreticiler tarafından yapılmaya başlanmıştır. Bu sayede ırk özellikleri C.O.M.tarafından tescillenmiş ve halen tanınan üç ötüm kanaryasından (Malinua, Harz Roller, Timbrado) biri olarak yerini almıştır. Genetik özellik olarak yabani kanaryalara en yakın evcil kanarya türüdür. Güzel nameleri ve sevimli hareketleri ile besleyicisine zevk verebilir. Boyları 11.5-13 cm.arasındadır. Genelde yeşil,sarı,beyaz,terçın ve parçalı renklerde olur. Halen üretilmekte olan kanaryalar arasında en kusursuz kanarya olduğu söylenir.Birçok kanarya türünden daha dayanıklıdır.Bunun nedeni ise,renk pigmentlerinin verdiği dayanıklılık ve tamamen ötüm amaçlı üretilmiş olmasıdır.Timbradolar diğer ötüm kuşlarında olduğu gibi namelerini belli bir sıra doğrultusunda ötmezler. Önemli olan ve aranan,ötümleri sırasında ırkına özgü tüm nameleri eksiksiz sırayabilmeleridir.Yüksek sesli ötmelerine rağmen ötümleri tiz yada tırmalayıcı değildir.

Timbradolar,kanaryaların genelinde olduğu gibi iç ortamlarda beslensede,sıcaklığın (0) derecenin altına düşmediği dış ortamlardada beslenebilir.Bulundukları ortamlar,onları dış etkilerden koruyacak kapalı alanlar olmalı ve mümkün olduğunca büyük tutulmalıdır.Suları hergün tazelenmeli ve temizlikleri sık sık yapılmalıdır.Beslenmelerinde başlıca tohumlar ve yeşillikler yer alır.Fakat tüm kafes kuşlarında olduğu gibi taze ve temiz olmalıdır.

Neşeli tavırları ve harika ötümleri ile evinizde bir kanarya olduğunu devamlı hatırlatan bu kuşlar,Ülkemizde pek tanınan ve beslenen kuşlar değil.Amacım tüm site arkadaşlarım ve dostlarım sayesinde bu kuşu tanıtabilmek ve Standartlarda kuşlar üretebilmektir.

İlk olarak göz çevresindeki tüyler diğer birçok kuştan farklıdır.Seyrek olur.Bu özellik,yurt dışında beslenen fakat timbradolar gibi ülkemizde pek tanınmayan,ezber yeteneği oldukça yüksek bir kuşta daha var.Bu kuşun ismi İtalyan füme olarak geçiyor.Fizik olarak timbradolarla benzerlikleri var.
Timbradoların tüy dipleri koyu gri renk.Ayaklar esmer ve tırnaklar koyu renk olmalı.Boy ince uzun 11.5-13 cm. arası.Kalem gibi bir kuş.

Kırmızı faktör dışında hemen her renge rastlanıyor.
Fakat benim şahsi görüşüm yeşil ve ahraç dışındaki renklerin başka ırklarla çiftleştirilmesi sonucu üretildiği.Hemen hemen tüm ispanyol üreticilerin ortak düşünceleride bu.

BESLENME

Tüm kanaryalarda olduğu gibi Timbradolardada temel besinler başlıca tohumlar ve yeşilliklerdir.Kanaryalar genelde kendileri için hazırlanmış besin maddelerini seçici davranırlar.Gün boyunca yemlik ve mamalıklarındaki yiyeceklerle oynar,yemek istediklerini yer ve yemek istemediklerini etrafa dağıtırlar.Yemlarin arasından beğendiği tohumları bulup çıkartırlar.Aslında bu davranışlar tüm kafes kuşları için geçerlidir. Fakat bu tür bir beslenme alışkanlığı beraberinde birçok ciddi sorunuda getirir.Kafes kuşlarına verilen yemlerin görünüşleri ve sunuluşuda çok önemlidir.Yiyeceğin kokusu,rengi,görünüşü kuşa hoş gelmelidir.Tohum türünden yemler kuşlara ayrı ayrı kaplarda verilmeli ve yerleri sık sık değiştirilmelidir.Mama türü yumuşak besinler günlük olarak her zaman taze ve aynı gün tüketebileceği oranda verilmelidir.Fakat kanaryalar için besinin dış görünüşü kadar kokusuda çok önemlidir.Çünkü kuş tadına bakmadan önce kokusunu alacaktır.Bu yüzden mamalara katılan vitamin ve katkı maddeleri kuşlar tarafından yenmeyerek geri çevrilebilir.Tecrübeli üreticiler kuşlarının huyunu bilerek ona göre bir beslenme şekli ve programı hazırlarlar.Yumurta , sebze yada meyveleri rendeleyerek tercih ettiği karışımlarla hazırlayarak kuşlara sunarlar.

Dikkat edilmesi gereken temel husus bozulabilecek besin maddelerini tazeliklerini kaybetmeden kafesten uzaklaştırmaktır.Kafeste üretilen kuşlar,bozulmuş çürümüş veya küflenmiş besinlerden doğabilecek zararları bilmeden ve bu besinleri tazesinden ayırt edebilecek içgüdüleri olmadığından bunlarıda yiyebilirler.Buda besin zehirlenmelerine yol açabilir.Besin zehirlenmeleri sadece yumuşak yiyeceklerden kaynaklanmaz.Tohum türü yiyeceklerin ıslak kalması veya uygun olmayan şartlarda saklanmasıda aynı neticeleri verebilir.

Kanaryaların beslenme programları yılın her ayı aynı değildir.Çiftleşmeye hazırlık,çiftleşme,yavru mevsimi ve tüy dökümü dönemlerinde ayrı programlar uygulanır.Özellikle yumurta yapan dişi kuşların üreme mevsiminde ekstra besinlere ihtiyacı olur.Normal olarak verilen besinler bu dönemde yeterli gelmez.Büyümekte ve gelişmekte olan yavrular içinde aynı şey sözkonusudur.Bu dönemde karışık tohumların yanısıra yumuşak besinler ve yeşillikler önem kazanır.Yumuşak besinler denince akla,katı haşlanmış yumurta,haşlanmış patates,rendelenmiş meyveler ve hazır olarak satılan mamalar gelir.Kuşlar için en doğru beslenme belli standartta hazırlanmış yem karışımları ve hazır malardır.Bunlar kanaryalar için gerekli tüm besin öğelerini bünyesinde bulundurur.Ayrıca çimlenmiş tohumlarda kanaryalar için üreme dönemlerinde büyük önem taşır.

Timbradolar için önerilen tohum formülü

ötüş kanaryaları için formül 10 Kilo yem karşılığı

  • % 40 şalgam tohumu 4000 gr.
  • % 30 Kuş yemi 3.000 gr.
  • %5 kenevir 500 gr,
  • % 10 Kolza 1000 gr.
  • % 5 Keten tohumu 500 gr
  • % 5 Yulaf 500 gr
  • % 5 Sağlık tohumları 500 gr (niger)

Kaynak: Tamer İpek

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

İnternet sitemizin çalışması, analitik çalışmaların yürütülmesi ve tercihleriniz doğrultusunda sitenin kişiselleştirilmesi için çerezler kullanmaktayız. Çerezlere dair detaylı bilgi için Politikalar Sayfamız'ı inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum

Adblock Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.
Serinofil Beyaz Logo

Serinofil, 2012 yılından beri başta kanarya olmak üzere tüm kanatlı dostları seven insanların buluşma noktasıdır. “Dernek” değildir.

Copyright © 2012 –  Serinofil.com |   DMCA.com Protection Status |   Sanatizi Reklam Ajansı