Spirulina

Beslediğiniz kuşlar ne cins veya ırk olursa olsun tüy değişiminde, yumurtlama öncesi ve yumurtlama sonrasında, kaliteli ve dolu yumurta  ediniminde ve sağlıklı yavrular elde etmenizde mutlak suretle proteine ihtiyaç duyar. Hayvan sahibi olarak bizler bu proteini çoğu zaman yumurta sarısından veya hazırladığımız mamalarla karşılamaya çalışırız. Ama özellikle kırmızı renk ihtiva eden renk kuşlarında kırmızı renkli yerlerinde turunculaşmayı önlemek amacıyla yumurta sarısı veya yumurtalı mama vermeyiz. Peki bu protenini nereden karşılamalıyız?
İşte spirulina, bu ihtiyacı karşılayabilecekleri içeriğinde değişik vitamin, mineral ve proteinleri barındıran tamamen doğal bir besindir.
SPİRULİNA NEDİR?
Spirulina,
mavi-yeşil alglar grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. İlk foto-sentetik canlıların torunu olarak kabul edilir. Spirulina, doğaya son derece saygılı, dünya kaynaklarından minimum ölçüde tüketen çevreye zarar vermeyen havuzlarda üretilen bir üründür.
Olgunlaşan spirulinalar, sudan süzülerek kurutulduktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan  doğal haliyle, toz olarak ya da tablet haline getirilerek tüketime sunulmaktadır.
SÜPER BESİN SPİRULİNA
Spirulina, içerdiği % 65 protein oranıyla  en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Günde 3-5 gr. Spirulina günlük beta karoten, vitamin B12, vitamin B kompleks, demir, esansiyel mineraller ve gama-linolenik asit ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
Protein Kaynağı % Su % protein
Spirulina 5 60-70
Soya 8 36,7
Süt tozu 4 36
Sardalya 50 20,6
Alabalık 77,6 19,2
Tavuk eti 61,3 19
Sığır eti 56,5 17,4
Yumurta 74 12,8
Koyun sütü 81,6 5,6
Yoğurt 86,1 4,8
İnek sütü 88,5 3,2

PROTEİN VE AMİNOASİTLER
Spirulina, % 65 oranıyla herhangi bir doğal besin maddesinden çok daha fazla protein içerir. Spirulinayı, % 35 oranıyla soya fasulyesi, yine % 35 oranıyla süt tozu, % 15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, % 12 oranıyla yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder. Proteinler, aminoasitlerden oluşur. Bir protein, tüm esansiyel aminoasitleri içeriyorsa tam bir protein olarak kabul edilir. Spirulina, tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam bir proteindir. Spirulinanın  hücre duvarı mukopolisakkaritlerden oluşur, yapısında selüloz yoktur. Bu yapısal özellik, spirulinayı kolay sindirilebilir ve hazmedilebilir yapar.
YAĞ, KALORİ, KOLESTEROL
Spirulina, % 5 oranıyla diğer tüm protein kaynaklarından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. BU demektir ki, spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı proteindir.
VİTAMİNLER VE MİNERALLER

Doğal Beta-karoten : ( Provit- A )
Spirulina, konsantre havuçtan yaklaşık 10 kat fazla beta karoten içerir.10 gram spirulina, günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı kadar ( 23000 IU- 14 mg) beta karoten içerir. Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. Ancak, spirulina ve bazı bitkilerde de bulunan beta karoten güvenlidir.

Vitamin B12 ve B kompleks vitaminler :
Spirulina, doğadaki en zengin bitkisel B12 vit. Kaynağıdır. 10 gr. Spirulina, 20 mg B12 vitamini içerir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde sinir dejenerasyonu ve pernizisyon anemi görülebilir.
Öte yandan, 5 gr. Spirulina, fazlasıyla tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.

En iyi doğal demir desteği :
Demir, kırmızı kan hücreleri yapımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için şarttır.10 gr. Spirulina da 10 mg. demir bulunur. Spirulinanın demiri, hazır demir preparatlarına oranla daha iyi emilir.

Kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer eser elementler :
Spirulina, sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Özellikle yumurtlama öncesi kuşlara verilmesi sonucu yumurta yapımında ihtiyaç duyulacak kalsiyum giderilmiş olur.

ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ :
Spirulina, % 4-7 oranında yağ içerir. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.

DOĞAL PİGMENTLER :

Phycocyanin
Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14’ünü oluşturur.

Klorofil
Yeşil besinlerin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin olarak bilinir. Hemoglobine benzerliği nedeniyle  bazen yeşil kan olarak da adlandırılır. Yeşil rengi, içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır. Spirulina, % 1’lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir.

Spirulina, toz halinde kuşlara direk sunulabildiği gibi suyuna ilave ederek veya mamalarına katarakta verilebilinir.

İlginizi Çekebilir

4 yorum

Savaş Yaman 30 Mart 2013 - 9:42 AM

İyi çalışmalar benim bi sorunum yardımcı olursanız sevinirim.

Dişi kanaryam son 4 günde 3 yumurta yumurtladı devamıda gelecektir tahminimce.

benim sorunum yavrular yumurtadan çıktıkdan sonra anne babaya yavruları beslemesi için nasıl bir mama hazırlamam lazım. tarifi verebilirseniz sevinirim.

birde verdiğiniz tarifdeki mamayı hazırlayıp verdiğimde anne babanın yediği yemleri kaldırmamız gerekir mi yoksa ikisi aynı kafeste bulunabilir mi. Teşekkürler

Cevapla
Serinofil 1 Nisan 2013 - 10:08 AM

merhaba, mama veya yardımcı gıda verirken yemleri kaldırmanıza gerek yoktur. Anne-baba ihtiyaçları doğrultusunda yemi-mamayı yerler ve yavrulara kusarlar. Mama olarak ilk hafta içerisinde yumurtayı haşlayarak verebilirsiniz. yumurtayı haşlayın. Soğuduktan sonra ortadan ikiye bölün(kabuğuyla) ve o şekilde kafese koyun. Kuşlar hem beyazını hem de sarısını yiyerek yavrularına kusarlar. Ayrıca bebe bisküvisini küçük bir kaba ezerek verin bunu da kuşlar çok severek yer. Yavrular 1 haftalık olunca kafese hergün düzenli olarak tatlı elma koyun (en fazla yarım). anne baba elmayı daha hızlı yiyip kusacakları için yavruların karınları aç kalmaz.

Verimli bir sezon geçirmeniz dileğiyle.

Cevapla
mehmet ali 26 Şubat 2018 - 2:47 PM

suprilinayı su ile verebilirmiyiz ve suya karıştırma oranı nedir.

Cevapla
Serinofil 4 Mart 2018 - 4:53 PM

Kuru mamaya katın. Kanarya başı çeyrek çay kaşığı yeterlidir.

Cevapla

Yorum yaz

İnternet sitemizin çalışması, analitik çalışmaların yürütülmesi ve tercihleriniz doğrultusunda sitenin kişiselleştirilmesi için çerezler kullanmaktayız. Çerezlere dair detaylı bilgi için Politikalar Sayfamız'ı inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum

Adblock Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.
Serinofil Beyaz Logo

Serinofil, 2012 yılından beri başta kanarya olmak üzere tüm kanatlı dostları seven insanların buluşma noktasıdır. “Dernek” değildir.

Copyright © 2012 –  Serinofil.com |   DMCA.com Protection Status |   Sanatizi Reklam Ajansı