Tanım :
Ortalama yaşam süreleri 7 – 8 yıl arasında değişen bu kuşların boyları ise 13 – 15 cm arasındadır. Anavatanı Avusturalya olan bu kuşlar, aktifliği, komikliği ve meraklı olmaları ile bilinirler. Suyu emerek içen bu kuşlarda görülen diğer bir özellik ise kafalarını aşağı – yukarı sallamalarıdır.
Bakım :
Kafes ortamında bakımları kolay olan olan bu türler eğlenceli kuşlardır.
Banyo yapmayı çok severler ve sıcak havalarda sürekli banyo vermek gerekir.
Ufak boyutlu kafeslerde beslendiği zaman kuşlarda yağlanma olduğu gözlemlenmiştir.
Kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için kafesten mürekkep balığı kemiğini eksik etmemek gerekir. Ayrıca kafese ayrı bir yemlikte veya yemlerinin içine bi miktar kuş kumu koymamızda fayda vardır.
Diyet :
Karışık darı favori yiyeceği olmakla birlikte yeşilliği, çimlendirilmiş yemi, canlı yemi ve yumurta mamasını severek tüketirler.
Cinsiyet Ayrımı :
Genel olarak bilimsel tespit gerektirir. Ancak kesin olmamaklar birlikte;
Bu kuşların maskelerini (önlüklerini) incelediğimizde, erkek kuşların maskeleri daha geniş bir alana yayılmıştır. Dişilerin maskeleri ise gaga çevrelerine toplanmıştır. Erkek kuşlar dişilere göre biraz daha iridirler. Erkek kuşların gagaları dişilerin gagalarından biraz daha büyüktür.
Son olarak cinsiyet tespitinde kullanılan en etkili yöntem; Erkek kuşlar, çok güzel öterler ve kur dansı yaparlar.
Üretim :
Eşlerini kendileri seçen bu egzotic kuşlara yuva olarak geniş kutu yuva verilebilir.
Yuva malzemesi olarak; tüy, hindistan cevizi lifi, yumuşak kuru otlar veya telyiz ipi verebiliriz.
Genellikle 4 – 7 arası yumurta yapan bu kuşlar, son yumurtadan sonra kuluçkaya yatarlar ve kuluçka süreleri ortalama 14 gün civarındadır. 21 günlükken tüylenen yavrular, 40 – 42 günlükken anne babadan ayrılırlar ve 9 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler. 2 yaş üretim için verimli dönemleridir.