Timbrado

Adı:Timbrado, İspanyol Timbrado
Bilimsel Adı: Serinus Canaria domesticus
Ana vatanı:İspanya
Boy:12-13cm (5”inç)
Renk:Genel olarak yeşil tonlar ağırlıklı sık tüylü olup değişik renk konbinasyonları mevcuttur.
Tür Katogorisi:Ötüm Kanaryası
Besleme zorluk derecesi:Orta
Üreme:Kolay üretim ve iyi bakıcı karekter

Genel tanımlama:Timbrado kanaryası da diğer kanarya türleriyle ortak birçok özelliği taşımaktadır.Gerek besleme,barınma ve üretim olarak diğer kanarya türlerindeki uygulamalar bu tür içinde geçerlidir.Timbradoyu ayıran en büyük özellik ses yapısıdır.

Adı:Timbrado ismi, İspanyol folk müziğinde kullanılan ananevi çalgıları içeren kastanyetleri andıran metalik kanarya sesi rengi anlamına gelen “ses rengi- timbre”den esinlenerek konulmuştur.

Burada benzetilen enstürüman:İçleri hafif oyuklu, iplerle orta parmaklara takılarak, avuç açılıp kapanmasıyla ses çıkartan, iki küçük tahta parçasından oluşmuş bir ispanyol müzik çalgısıdır.

Diğer bir tanımlama ise Timbrado adının makinelı tüfekten geldiğidir.Yurtdışı kaynaklı yaptığım çevirilerde isminin makinelı tüfekten geldiğine dair bil bulğuya rastlayamadım.

Tarihçe:İspanyollar 1400’lü yıllarda kanarya adalarını fet etmiştir.Bu fetih sırasında İspanyol denizciler tarafından yakalanmışlardır ve deniz yoluyla ispanya’ya getirilmiştir.Daha sonra diğer Avrupa ülkelerine ihraç edilmiştir. (İtalya, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İngiltere gibi)Kısa zamanda bu kuş turü popüler bir kultür haline gelmiş ve imparatorluk başta olmak üzere,evlerde ve zengin çevrelerce beslenmiş ve hatta ticari bir değer kaynağı olarak görülmeye başlanmıştır.

Yabanı bir ortamda yetiştiğinden ağırlıklı renk tonu yeşil ve ahraçtır.Ancak her zaman olduğu gibi bu kuş üzerinde yetiştiriciler melezleme çalışmaları yapmış ve değişik renk konbinasyonlarında yetiştirilmiştir.kabul gören renkleri beyaz, tarçın, sarı renk ve elbette yabani kuş yeşilimsi+kahverengimsi tonlarıdır.Bu kanaryada sadece kırmızı faktore kesinlikle sıcak bakılmamaktadır.Güzel ötümünün yanında güzel görünümü ile de beğeni toplayan bir kuştur. Genetik özellik olarak yabani kanaryalara en yakın evcil kanarya türü olarak nitelendirilir.Ancak sosyal yapı olarak ürkek bir yapıya sahiptirler.

Hakkında:Timbradolar doğumlarından iki ay kadar bir süre sonra yaklaşık on yıl ve üzeri kadar sürecek olan ötüm kariyerlerine başlarlar.

Timbradolarda ise eğtim diğer türlerde olduğu gibi dinleme ve tatbik etme üzerine kurulmuştur.Yeni doğan geç kanaryalara tecrübeli ötümü olan yetişkin kanaryalar dinletilerek eğitim verilmektedir.Diğer bir yöntem ise yine kaset çalar ve cd dinletmektir. Sürekli olarak kaset çaları veya cd çaları güncellemek gerektiğinden zahmet verici olarak görülmektedir bu nedenle yetişkinlerle aynı ortamda küçük eğitim kafesleri içerisinde bulundurulması tercih edilir.

Ancak ötümü belirleyen en büyük unsur yine genetiktir.Ötüm kanaryası olduğu için kafeste tek kanarya olarak bakılmalıdır.iki erkek aynı kafeste kavga edebilir ancak büyük salmalarda grup halinde ve başka kanaryalar iler birlikte yaşabilirler.Kafes içerisinde gereksiz aksesuar veya oyun araçları istemezler.Ötüm kanaryası besleyenlerdeki ortak beklenti olan güçlü ötüşü ile göz doldurmaktadır.Timbrado kanaryaları ısının ( 0°C) altına düşmediği sürelerce dış ortamlarda ve onları dış etkenlerden koruyacak kafes içinde beslenebilirler.İspanyol Timbrado kanaryalarının ötüşleri on iki notayı içermektedir ispanyol Timbrado kanaryalarına şarkı söylemesi öğretilebilir.

Bakım ve besleme:Timbradolar için küçük olmayan ferah bir kafes sağlamak uygundur. Kafes telleri dikey olmalıdır ve Kafes telleri ayak egzersizleri için tüneklerin uygun yerleştirilmiş olması gerekmektedir.Timbrado yetiştirmek isteyenlerin öncelikle güvenli bir ortam sağlaması gerekir nemli ve hava akımlarından kesinlikle korunmaları gerekmektedir. Banyo yapmaktan hoşlanan bir yapıları vardır.Düzenli olarak kafes temizliklerinin yapılması gerekmektedir.Besleme olarak kalasik kanarya yemi ve karışımını ayrıca yeşillikleri kullanabilirsiniz.

Üreme:Timbradolarda üretim kolaydır.Gerekli ortam şartları sağlandığı taktirde yavru almak kaçınılmazdır.Güvenli bir kafes ortamı,Düzenli ışık ve besleyici gıda takviyeleriyle rahatlıkla yavru alınabilir ve çok iyi yavru bakarlar.Üretim sezonu ilkbahar dönemi olup nisan ayıdır.Dişiler 3 ila 6 yumurta yapabilir.Çiftleşme hazırlığı,Çiftleştirme, yavru büyütme ve tüy dökümü evrelerinde diğer tüm kanarya türlerindeki gibi ortak çizgi izlenebilir.

Ötüm eğitimi:Öncelikle bilinmesi gereken kuşlarda ötüm yeteneği genetiktir.Timbradolarda ötüm eğitimi iki şekildededir.Birincisi yarışma amaçlı ötüm, bu ötüm eğitimde kuşlar ışağa şartlandırma yoluyla eğitilir.Diğeri ise Kendi Karekteristik özelliklere uygun ötüm eğitimini vermek amacıyladır.

İspanya iklim yapısına uygun olarak eğitim zamanı Eylül,Ekim ayıdır.Bu dönemlerde büyük salmalarda uçuş eğitimini almış kuşlar tek gözlü eğitim kafeslerine alınırlar.2-3 gün bayunca kuşlar ortamlarına alıştırılmak için yan yana birbirlerine görecek şekilde konuşlandırılırlar.Eğitim ortamı loş bir yapıya sahip olmalı ve dikkat dağıtacak etkenlerden uzak olmalıdır.Eğitim süresinde karanlık bir ortamda eğitim devam ettirilmelidir.Günde birkaç kez ortamı ışıtmakta fayda vardır.Her ortamda ötmesini sağlamak amacıyla kafesleri ara sıra başka oda veya mekanlara taşımakta fayda vardır.Bu nedenle eğitim kafeslerinin seyyar yada hareketli olması önerilir. Eğitimin yegane vaz geçilmezi usta bir genç eğitmen kanarya olmalıdır.Eğer elinizde bu iş için kullanılabilecek kanaryanız yoksa diğer türlerde olduğu gibi kaset veya cd dinletme yoluyla eğitim aldırılabilir.

Timbrado ötüm örnekleri:

 

Kaynaklar: Erhan DOĞANBEY (www.kanaryabakimi.com), Dailymotion

 

 

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

Serinofil Beyaz Logo

Serinofil, 2012 yılından beri başta kanarya olmak üzere tüm kanatlı dostları seven insanların buluşma noktasıdır. “Dernek” değildir.

SAYFALAR

Copyright © 2012 –  Serinofil.com |   DMCA.com Protection Status |   Sanatizi Reklam Ajansı

İnternet sitemizin çalışması, analitik çalışmaların yürütülmesi ve tercihleriniz doğrultusunda sitenin kişiselleştirilmesi için çerezler kullanmaktayız. Çerezlere dair detaylı bilgi için Politikalar Sayfamız'ı inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum

Adblock Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.