[box type=”info”]Göz nezlesi (Konjunktivit)
Etkilenmiş kuşlarda tipik olarak, gözlerinin etrafında çeşitli derecelerde kabuğumsu kıvamlı oluşumlar görülür. İlerlemiş hallerde, bu büyümeler tamamen gözü örtebilir. Gözler çoğunlukla kırmızımsı, suludur. Konjunktivitli kuşlar ayrıca, ölümle sonuçlanabilen solunum problemlerine de yakalanabilir.
Konjunktivitin nedeni birkaç faktör olabilir; yaralar, bakteriler, mantarlar, ipliksi kurtlar ve tekhücreli canlılar. Her konjunktivit olayında, nedeni tam olarak belirleyebilmek için teşhise yönelik test zorunludur.[/box]
[box type=”info”]Gözkapağı İltihabı
Aşağıdaki öneriler, bu konudaki genel görüşleri içermektedir ve her olaya uygulanmayabilir. Herhangi bir tedavi yöntemi, deneyimli bir hekimce kararlaştırılmalıdır….
Bu hastalık, göz kapaklarının ağrılı şişliğidir. Göz kapağı kenarlarının ağrılı şişliği şeklinde gözlemlenir. Genellikle, gözlerde kızarıklık, kaşınma ve her iki gözde göz kapaklarının tahrişine sebep olur. Görünüşü, çoğunlukla konjunktivitle karıştırılır ve “Tekrarlayan konjunktivit” olarak değerlendirilebilir.[/box]
[box type=”info”]İki tipi vardır:
- Ön iltihaplanma, göz kapaklarının önünü etkiler. Nedenler; seboreik dermatit (kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü,kepeğe benzer) ve nadiren de Stafilokok bakterileridir.
- Arka iltihaplanma, göz kapaklarının gözlere temas eden yüzeyini etkiler. Buna, bu bölgedeki yağ salgı bezlerince neden olunmuş olabilir.
Aşağıdakiler kuşlara uygulanabilir:
- Her iki göze, günde bir ya da iki kez 5 dakika süre ile sıcak kompresler uygulanır. Ilık papatya çay poşetleri çok etkilidir ve anti enflamatuardır (kaşıntı, yandı giderici)!. Papatya çay poşeti açılarak üzerinde sıcak su dökülür, su fazlası sıkılır ve kullanılabilir ısıya ulaştığında kuşun gözüne nazik ve dikkatli biçimde konulur!
- Veteriner hekim, gözün temizlenmesi için (eritromisin gibi) göz merhemi önerebilir.
- İltihaplanmaya bağlı olarak, çabuk rahatlatma için uygun antibiyotik ve steroit damlası karışımları veya merhemler önerilebilir. Ancak, bu uygulama, göz tansiyonunu artırabilir ve posterior subkapsüler katarakt (PSK) biçimi için önemli riskler taşıyabilir.
- Uzmanlar; anti-enflamatuar, mantar ilacı veya hafif etkili steroid tedavisi önerebilir.
Not: Herhangi bir tedavi yöntemi (aşağıdakiler dahil) deneyimli bir hekimce önerilmelidir.
[/box]
[box type=”info”]Katarakt (Göz Perdesi): Kuşlarda katarakt, kapsamlı araştırılmamıştır ama genel anlamda insan, köpek, at gibi canlılarda olduğu gibi çeşitli nedenlerden oluştuğu düşünülmektedir.Bu nedenlerden bazıları:
- Kalıtım: Bazı kataraktlar (onunla doğulmuştur) doğuştandır; diğer kalıtımsal olanlar, yaşamın ileri evresinde görülebilir.
- Şeker hastalığının yan etkisi
- Gözdeki enfeksiyonun yan etkisi
- Stres
- Radyasyon dahil mikrodalga ve ultraviole
- Yıldırım düşmesi (kazazedeler katarakt oluşum riski altındadır)
- Çeşitli toksinler
[/box]
Kaynak: İnternet yayını yapan muhtelif web siteleri
2 yorum
Babama dinletemedik gözüne oksijenli su döktü gözünün etrafı açıldı böyle soyulmagibi oldu acayip acayip sesler çıkartmaya başladı
Öncelikle herkeze slm benim kuşun gözünde et büyümesi var tek gözün başlangıc yerinden kücük bir et parcası gibi bişey vardı zamanla bir bucuk ay gibi bir sürede gözü kapama noktasına geldi ne yapabilirim bu konuda