Ülkemizde Trakya,Marmara,Karadeniz ormanlarında ve Orta Anadolu’nun Kuzey’indeki ormanlarda yaşar.Yerlidir.
YASAMA ORTAMI:
Dağlık ve düzlük ormanlarda,ağaçlandırma sahalarında, sik ağaçlı ve çalılık yerlerde,kıs aylarında,bilhassa çok kar düsene kadar, üvez agami geçitlerinde, orman kenarlarında yasarlar. Özellikle kozalaklı ormanları severler.
ÜREMESİ:
Yuvasını sık ağaçlıklara yerden 1-4 metre yüksekliğe yaparlar. Reçinelileri tercih ederler.Yuvasını küçük dallardan yapar. Yuva boşluğunu likenler, tüyler, ayni şekilde ince kökçüklerle düzenler.Yuva yapımı sırasında erkek dişiye yardim eder. Esler bu esnada çok iyi gizlenirler.Yumurta şayisi 5 olup,kuluçkaya nöbetleşe yatarlar. Kuluçka süresi 12-14 gündür. Tohum yiyen şakrak kuşu uzun ve çeşitli sezonlarda çiftleşir.
BESLENMESİ:
Şakrak kuşu farklı taneler ve üzümsü meyvelerle beslenir. Ağaç, ağaççık tohumları, sert çekirdekli etli meyveler, tomurduklarla beslenirler. Yiyecek diyetleri sürekli olarak meyveden tohuma değişerek devam eder. Bilhassa şakrak taze meyvelerin tohumlarını sever.
TANINMASI:
Ergin erkeklerde, tepe, alin ve gözden çene altına kadar olan bölge mavi siyahtır. Boynun yanları, gerdan, göğüs ve karnin üst kısmi pembe kırmızı, sırtı kül rengi, kuyruk sokumu ve kuyruk altı beyazdır. Kuyruk ve kuyruk altı siyahtır. Kanatta beyaz bir bant vardır. Dişiler daha iridir. Enteresan yırtıcılarda olduğu gibi dişide kırmızı renk yerine pas kahvesi hakimdir.
BOY:16 Cm.dir.
Melez üretimi için diğer yazımızı okuyabilirsiniz.