Ana Sayfa Sağlık Karaciğer Hastalıkları ve Karaciğerin Yağlanması

Karaciğer Hastalıkları ve Karaciğerin Yağlanması

Karaciğer hastalığı yavaştır, karaciğer dokusunun yağlanması ile ilerler. Karaciğer hastalığı ilerlediğinde kuş aniden hasta gözükebilir.
Dişiler, erkeklerden daha çok etkilenir. Bu, üreyen dişilerin hormonal faaliyetlerine bağlanabilir. Genç kuşlarda da bu hastalık görülebilir. Bu genellikle, annesi tarafından beslenmesi kesildikten sonra sürekli olarak elde fazla beslenen kuşlarda olur. Elde besleme formüllerinin kalorisi yoğundur ve bebek kuşlar hareketsizdir. Herhangi bir fazla kalori, karaciğerde yağ olarak depolanır. Bu çoğunlukla, doyduktan sonra gene yemek isteyen Avustralya papağanlarında görülür.
[box type=”info”]Bulgular:
  • Büyüyen karaciğer, vücut boşluğuna baskı yaptığından zorlukla nefes almaya sebep olabilir.
  • Kuşun karnı şişkin görülebilir ve bazen karaciğer, omurga altından bile görünür.
  • Kuş ishal olabilir ve dışkı, safra kesesi salgısı yüzünden normalden daha yeşilimsi bir renkte alabilir.
  • Kalitesiz tüyler oluşabilir ve cockatiellerde, örneğin, beyaz tüyler daha sarımsı bir renkte alabilir.
  • Bazı kuşlarda, gaganın etrafında yumuşak alanlar meydana gelir. Kuşlarda fazla büyümüş gagalar ve tırnaklar gelişebilir.
  • İleri safhadaki karaciğer hastalığı:Toksinler, kan akışını arttırır, merkezi sinir sistemi bulgularına yol açar,pıhtılaşmama ve felç problemleri oluşur.
  • Kanayan tüy problemleri oluşabilir: Basit bir kan tüyü kırılması, uzun dönemde yaşamı tehdit eden kanamaya dönüşebilir.[/box]

Beslenme ve sağlıklı yaşam biçimi ile karaciğer sağlığını desteklemek:

Diyet: Veteriner hekimin, kuşun diyetinde değişiklikler önermesi muhtemeldir. Süregelen protein içerikli beslenme tarzını tercihen organik besinlerle yani yağca fakir olan diyet ile değiştirmek önemlidir.
Yağca fakir ve muhtemelen proteince düşük olan yüksek kaliteli tohumlar, kuşlar için mükemmel bir ana diyetdir.

[box type=”tip”]
Not ediniz:
Kuşunuzu tohumlarla beslediğinizde, (portakallar dahil) fazla ekşi meyveler veya C vitamini açısından zengin yiyecekler (C vitamininin besin ve ek gıdalardaki demirin emilmesini artırması nedeniyle) vererek “Demir fazlalığı hastalığı”na yol açmamaya dikkat ediniz.
Tohumları sevmeyen kuşlar için, filizlenilen tohumlar mükemmel bir seçenektir. Filizlenme süreci, tohumdaki yağ deposunu büyüme için kullanacaktır. Bu nedenle filizlenilen tohumlar, yağ bakımından daha düşüktür. Hücreler, sebzeden daha çok hoşlandıklarından, bu da kuşu sebze yemesi için cesaretlendirebilir.Karaciğere daha çok zarar verebilen ve micotoksin içeren yerfıstıkları veya diğer yiyecek maddelerini vermeyiniz.[/box]

Karaciğeri destekleyen ek besinler:
Vitamin eksikliği ile karaciğer yağlanmasının gelişimi arasında ilişkiden ve tedavi için besin desteğinin gerekliliğinden. şüphelenilir ve aşağıdaki vitamin desteğinin yapılması önerilir:
  • Kolin,
  • Biyotin,
  • Metiyonin.
  • Kolin ve Biyotin (B vitaminleri): yumurta, yumurta sarıları, bira mayası, baklagiller ve tüm tane tahıllarıdır.
  • Biotin kaynakları; ceviz, meyveler, bira mayası ve esmer prinçtir.
  • Metiyonin (hücrelerden yağların taşınmasında gerekli olan bir amino asit) şunlarda bulunabilir: Yumurta, balık, et ve süt. Yine de, kuşlar, şekeri sindiremediği için laktoz içeren besinler verilmemelidir. Laktoz neredeyse tümüyle, birçok peynir ürünü, yoğurt veya beyaz peynirin imalat sürecinde çıkarılır, bu maddeler kuşlar tarafından tüketim için genellikle güvenlidir. Uygulayacağınız diyet mutlaka veteriner hekimle birlikte kararlaştırılmalıdır.
  • [highlight bgcolor=”#ffbb00.”]Devedikeni[/highlight], zarar gören karaciğer için çok iyi destektir. Hekim, kuş için uygun tedavi yöntemi ise önerecektir. Herhangi bir devedikeni desteğinde aşırı etil alkolu içermediğine emin olunuz, potansiyel olarak küçük bir kuşu sarhoş edebilir ve alkol karaciğere daha fazla zarar verebilir.(DMG) Dimethilglisin (B16) bir antioksidandır ve karaciğer hastalığı olan kuşlar için iyi bir destektir.

Aşağıdaki ek besinler, kuşlardaki zehirlerin etkisi gidermek için yardımcıdır:

Aloe Detox: Yapılan testler sonucu ilerlemiş karaciğer hastalığı bulunan ve hekimlerce birkaç haftalık ömür biçilen kuşlara, sahipleri tarafından günlük Aloe Detox verilmesi ile tamamen iyileştiği görülmüştür. İçme sularına veya mamalarına katılarak verilir. İçme suyuna katıldığında kuş tadını beğenmeyip su içmeyi kesebilir. Bu süreç içinde iyi gözlenmelidir. Tabiki bu uygulama sadece veteriner hekim tarafıntan tavsiye edilirse uygulması daha doğru olanıdır. Bunun dışında hekim farklı uygulama şeklide sunabilir.

[box type=”info”]Karaciğerde oluşan problemleri ortadan kaldıran, karaciğer sağlığını koruyan otlar:

  • Aloe,
  • Devedikeni,
  • Karnıyarık otu tozu,
  • Karahindiba ve diğerleri.

[/box]

Birçok olayda, karaciğer hastalığıyla beraber ikincil hastalıklar oluşur ve veteriner hangi ilaç tedavisinin, karaciğeri zehirlemeyeceğine karar verecektir. Birçok ilaç karaciğer tarafından değiştirilir veya atılır, bundan dolayı hekim, dozajları ayarlayabilir.

Alıştırma: Hareketsiz bir kuşla uğraşıldığında, alıştırmalara yavaşça başlanmalı ve aşamalı olarak artırılarak ilerlemelidir. Kanat çırpma alıştırmaları, merdiven tırmanma ve yürüyüş güvenlidir. Yine de, kuşun, sürekli olarak,herhangi bir anda güç kaybedip kaybetmediği yakından izlenmelidir.Birçok hastalık yapıcı organizmalar ve zehirler, hava ve su yoluyla geçer. Bir problem belirlediğinizde (veya gerçekten önlemeyi düşünüyorsanız) lütfen kuşların içme sularının arıtımı ve havalarının filtre edilmesi için tüm olanakları araştırıp sağlayınız.

Kısaca kanaryanın yağlanması: Fazla hareket edemeyeceği ortamda aşırı yağlı besinlerle beslenerek insanlardaki karşılığı obezite olan bir hastalığa yakalanmasıdır.

Yağlanmanın tesbiti çok basittir: Kanarya kafeste tüylerini kabartmış rahatsızmış gibi oturur, hareketleri azalmış ötümü durmuştur. Ele alınıp karın tüyleri üflendiğinde derisinin altı pembeliğini yitirmiş ve sapsarı gözükür.

Tedavisi: Aynen insanlarda olduğu gibi yağlı besinleri kısıp yeşillik ağırlıklı diyete geçilmesi ve kuşun uçabileceği büyük bir kafese alınması ve/veya oda içerisinde hergün bir miktar uçurulması (spor yaptırılması) şeklindedir.

[box type=”error”]Dikkat edilmesi gereken husus: Ani zayıflamaya ve hastalanmaya sebep olmayacak şekilde diyetin yavaş yavaş uygulanmasıdır.

[/box]

Kaynak: İnternet yayını yapan muhtelif web siteleri

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

Serinofil Beyaz Logo

Serinofil, 2012 yılından beri başta kanarya olmak üzere tüm kanatlı dostları seven insanların buluşma noktasıdır. “Dernek” değildir.

SAYFALAR

Copyright © 2012 –  Serinofil.com |   DMCA.com Protection Status |   Sanatizi Reklam Ajansı

İnternet sitemizin çalışması, analitik çalışmaların yürütülmesi ve tercihleriniz doğrultusunda sitenin kişiselleştirilmesi için çerezler kullanmaktayız. Çerezlere dair detaylı bilgi için Politikalar Sayfamız'ı inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum

Adblock Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.