Baştankara

Baştankara kuşu “Büyük baştankara” adıyla da bilinir. Büyük baştankara (Parus major), baştankaragiller (Paridae) familyasından bir baştankara türü.
(Almanca: Kohlmeise, Fransızca: Mésange charbonniére, İngilizce: Great tit. )

Yaşadığı yerler: Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Afrika’nın orman, bahçe ve parklarında.

Özellikleri: 16 cm boyunda, sırtı zeytin yeşili, başı ve gerdanı siyah, karnı sarı ve ortası siyah çizgili, konik gagalı, ötücü ve göçmen kuşlardır.Başı koyu mavi-siyah, yanağındaki beyazlık ovaldir. Siyah gıdısı sarı renkli alt tarafının ortasına kadar geniş bir çizgi şeklinde uzar (erkeğinde geniş, dişisinde dardır). Sırtı yeşil, kanatları gri-mavi, kanat çizgisi beyaz, kuyruğu gri-mavi ve beyaz kenarlıdır.

Ömrü: 30-40 yıl.

Çeşitleri:Siyah, mavi, tepeli, uzun kuyruklu, sakallı, keseli (çulha kuşu), bataklık, köknar baştankaraları meşhurlarıdır.

Böcek, tırtıl, tane ve yemişle beslenen, hareketli, iyi uçucu ve tırmanıcı bir kuş. Yağlı tohumları çok sever. Meyveleri saplarından gagalıyarak düşürür. Bazan arı ve küçük kuşlara hücum ederek beyinlerini deler. Obur ve hızlı üreyen bir kuştur. Yerde boş fare deliklerinde, ağaç kökleri arasında, ağaç ve duvar oyuklarında veya ağaç tepelerinde yuva yapar. Yılda 2-3 defa üreyenleri vardır. Her defasında 7-13 yumurta yumurtlar. 12-16 gün kuluçkaya yatar. Yavrular 2-3 hafta zarfında yuvayı terk eder.

Köknar baştankarasının karnı, diğer baştankaralar gibi sarı değildir. Gri-beyaz olup, siyah banttan da mahrumdur. Başı ise diğerleri gibi siyah ve avurtları beyazdır.
Sesleri değişken ve kafa karıştıcı bir ‘pink pink’, çii-vity’, azarlayan bir ‘çi-çi-çi’. Ötüşü gürdür ‘tii-çeer tii-çeer’ ya da ‘ti-tiçeer ’Çok nadir olarak ‘kız-bik’ ‘kız-bik’diye öttükleri de görülür.
Çulha kuşu da baştankaranın bir çeşidi olup, 10-12 cm boyundadır. Pamuksu ve ipliksi bitki liflerinden ördüğü kese şeklindeki yuvasını ağaçların su yüzeyine yakın dallarının ucuna asar. Çulha kuşuna “keseli baştankara” da denir. Yanda borumsu bir giriş kapısı olan yuvayı erkek yapar. Yuva, malzemesinden dolayı kürklü bir kese görünümündedir.
Baştankara kuşu tohumcul bir kuş olduğu kadar kurt, sinek sivrisinek ve lavraları ile beslenir. İlk zamanlar ekmek ıslağı, haşlanmış yumurta, çekirdek, papağan yemi yedirilebilinir. Bu yemlere ilaveten ara ara kanarya yemi takviyesi yapılır. Alıştırıldıktan sonra da karışık kanarya tohumu yedirilebilir bunun yanında canlı yem takviyesi kesinlikle verilmelidir. Yem kısmında zorluk çekiliyorsa bazı yem markalarının doğa kuşları için ürettiği hazır karışımlar yedirilebilinir. Kafes ortamında beslemek zordur.  Bazen birbirlerini öldüresiye kavga ederler.
Banyo yapan bir mavi baştankara videosu:
Kanarya, saka ile melezleme yapılamaz. Bu kuşlar ile aynı ortamda bırakıldığında kanaryayı ve sakayı öldürür.
Kendi aralarında melezleme yapılabilinir. Avrupada bu türlerin melezlemeleri yapılmaktadır. Örneğin: Mavi baştankara X Büyük baştankara

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

Serinofil Beyaz Logo

Serinofil, 2012 yılından beri başta kanarya olmak üzere tüm kanatlı dostları seven insanların buluşma noktasıdır. “Dernek” değildir.

SAYFALAR

Copyright © 2012 –  Serinofil.com |   DMCA.com Protection Status |   Sanatizi Reklam Ajansı

İnternet sitemizin çalışması, analitik çalışmaların yürütülmesi ve tercihleriniz doğrultusunda sitenin kişiselleştirilmesi için çerezler kullanmaktayız. Çerezlere dair detaylı bilgi için Politikalar Sayfamız'ı inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum

Adblock Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.